
ایران دریاچه چی داره؟
شاید ندونید که ایران پر از دریاچه های جذاب و متفاوته. در واقع هرکدوم از این دریاچه ها خصوصیات منحصر به فرد خودشون رو دارن و شما رو شگفت زده میکنن. توی قسمت اول این مقاله با دریاچه خزر، دریاچه ارومیه ودریاچه گل گهر آشنا شدیم که هر کدوم فضای خاص خودش رو داشت و گردشگران با توجه به سلیقه شخصیشون انتخاب میکردن که به کجا جذب بشن. دراین قسمت میخوایم یه سری به سایر دریاچه های ایران بزنیم؛ اما قبلش خوبه که برامون یادآوری بشه دریاچه چیه؟
به چی میگن دریاچه؟
اگر گودال ها و چاله های بسته ای را که از آب پر شده اند و با آب های آزاد ارتباط ندارند دریاچه بنامیم، دریاچه های بسیاری در مناطق کوهستان و کوهپایه ای و چاله های مرکزی ایران وجود دارد که با نوسان دما و بارش میزان آب موجود در آنها نیز تغییر میکند.
دریاچه نمک کاشان، دریاچه نمک قم یا دریاچه آران؟
جالبه بدونید که این دریاچه نه تنها به سه نام بالا خوانده میشه که به اون دریاچه قم و دریاچه مسیله هم میگن، ولی بیشتر به دریاچه نمک از اون یاد میشه.
دریاچه نمک از شمال به دشت ورامین و سیاکوه و از جنوب به کوه های جنوب قم و از شرق به شهرستان قم محدود است. طول آن حدود 80 کیلومتر و عرض آن حدود 30 کیلومتر است و در ارتفاع 800 متر از سطح دریا قرار دارد و احتمالا بر اثر فرونشستگی و بازی گسل های اطراف آن به وجود آمده است.
چرا دریاچه نمک؟
همونطور که از اسم دریاچه پیداست ، آب دریاچه بسیار شور است و این شوری به علت وجود لایه های نمک میوسن زمین های اطراف و املاح زیادی است که به وسیله ی رودخانه ها به آن وارد میشود. در تابستان که آب ورودی به دریاچه کاهش می یابد و تبخیر زیاد میشود، آب دریاچه غلیظ تر و قطعات نمک بر آن شناور میشود.
دریاچه زریوار ، یک دریاچه چند اسمی دیگر
دریاچه ی زریوار هم مثل دریاچه نمک از دسته ی چند اسمی هاست در واقع به اون ((زره وار)) و ((زریبار)) هم میگن. این دریاچه در سه کیلومتری غرب مریوان واقع شده و از دریاچه های آب شیرین کوهستانی است و در ارتفاع 818 متری از سطح دریا قرار دارد. در حدود2000 متر پایین تر از شهر مریوان است .
بیشینه ژرفای دریاچه حدود 50 متر است و رود چم زریوار همراه با آبراهه های دیگر و به ویژه چشمه های دریاچه ایه تامین کننده آب این دریاچه اند. رودخانه مریوان از این دریاچه سرچشمه میگیرد.
با دیدن زریوار چی در انتظارمونه؟
سطح این دریاچه در فصل زمستان کاملا یخ میبندد، به نحوی که ساکنان محلی، روی آن پیاده روی و موتور سیکلت رانی میکنند. چشم انداز طبیعی زیبای زریوار با تابش اشعه خورشید در صبحگاهان و برآمدن خورشید، چشم انداز کم نظیری دارد و گویا به همین علت ((زریوار)) نام گرفته است.
علاوه بر اون ، تفریحات آبی مانند قایقرانی و ماهی گیری و تماشای پرندگان بر فراز آن از جذابیت این دریاچه به شمار می روند. برهمین اساس ، مهمانسرای جهانگردی مریوان درسالهای قبل از پیروزی انقلاب اسلامی در آن جا احداث شده و در سال های اخیر امکانات و خدمات گردشگری، از قبیل واحدهای پذیرایی ، فراهم آمده که تا حدودی پاسخگوی نیازهای گردشگران است.
اما فقدان برنامه جامع توسعه گردشگری برای زریوار و نحوه بهره برداری از منابع آبی آن و فقدان مدیریت مطلوب و کارامد این دریاچه را در معرض آلودگی و آسیب های جدی زیست محیطی قرار داده است.
سایر دریاچه های ایران
خوب است بدانید بر اثر ویژگی های توپوگرافی و زمین شناسی ایران و جریان رودخانه های دائمی و فصلی از ارتفاعات به سوی دامنه ها و دشت های پیرامون و جوشش چشمه های متعدد، که ناشی از بارش های فراوان در مناطق کوهستانی مرتفع است،در چاله های کوهستانی و پایکوهی و جلگه ای و دشتی آبهای انباشته شده پهنه های آبی متعددی را پدید آورده اند که در ادبیات عامیانه و حتی علمی از آنها به دریاچه های ایران یاد شده اند. برای مثال:
دریاچه ارومیه را میشناسیم و مثلا چاله ی ((اُوان)) را نیز که به اندازه برکه های مصنوعی است و این گونه در جوامع روستایی ایران برای ذخیره آب کشاورزی احداث میشده است دریاچه مینامیم.در حالیکه بسیاری از آنها نوسان آبی شدیدی دارند ، بنابراین چون استاندارد مشخصی برای ابعاد و اندازه ، عمق، میزان آب آنها نیست، پذیرفتن تعریف علمی کار دشواری است.
منبع : مقدمه ای بر جغرافیای جهانگردی ایران
دکتر اسماعیل قادری
دیدگاه خود را ارسال کنید لغو نظر