
ایران همونطور که سرزمین چهار فصله همونطور هم ، همه نوع جاذبه های گردشگری رو در خودش داره. توی این مطلب میخوام ناهمواری ها و رشته کوه های ایران رو بهتون معرفی کنم تا بخونیم و لذت ببریم و به ایرانمون افتخار کنیم؛ اما قبل هرچیزی خوبه بدونیم که اصل و بنیادش چیه؛ در این جا من هم برای شما علت به وجود آمدن کوهستان های ایران و آوردم تا قوره نشده مویز نشیم و بدونیم اصلا چی میشه که رشته کوه ها و کوهستان ها به وجود میان.
ایران سرزمین ناهمواری ها
ایران پهناور از ناهمواریها و پستی و بلندیهایی نظیر کوهستان و نواحی جلگه ای ساحلی و بیابانها و دشتهای وسیع تشکیل شده است. از دیدگاه پالئوژئوگراف ها، این پهنه در دوران سوم زمین شناسی سر از آب بیرون آورده است.
تا قبل از این زمان دریای بزرگی به نام دریای تتیس آن را پوشانده بود. با آغاز حرکات کوه زایی و زمین زایی در دوران سوم زمین شناسی و شکل گیری چین خوردگی های موسوم به آلپی که از مرکز اروپا شروع میشوند و تا منتهی الیه شرق چین میرسند. سرزمین ایران نیز تکامل یافته و پستی و بلندی های آن شکل گرفت.
ایران و این همه کوهستان؟
کوهستان های ایران را میتوان به چهار منطقه اصلی دسته بندی کرد:
الف) کوهستان های شمالی ایران (کوه های آذربایجان ، البرز ، شمالی خراسان)
ب) کوهستان غربی ایران یا زاگرس
ج) کوهستان های مرکزی ایران
د) کوهستان های شرقی ایران
علت وجودی کوهستانها و شکل گیری ناهمواریها معمولا بر اثر چهارنوع فعالیت زمین شناسی است و اغلب کوهستان ها بر اثر ترکیبی از این فعالیت ها به وجود میآیند.
فعالیت های چین خوردگی
فعالیت های آتشفشانی
فعالیت های گسلی
فعالیت های ماگمایی (نفوذ توده های ماگما به درون لایه های چین خورده بدون اینکه فوران گدازه ای انجام شود).
کوهستان های ایران نیز بر اثر همین نیروها به وجود آمده اند و کوهستان ها بر اساس علت وجودیشان منابع گردشگری متفاوتی را برای گردشگری ارائه میدهند.
کوستان های شمالی ایران رو میشناسید؟
منطقه شمالی ایران از مرز ایران و ترکیه (دامنه های شرقی آرارات ) شروع شده و پس از عبور از منطقه آذربایجان سواحل دریای خزر و شمال خراسان به کوه های هندوکش در افغانستان متصل میشود.
در شکل گیری منطقه کوهستانی شمال ایران ، سه عامل چین خوردگی لایه های رسوبی ، فعالیت های فورانی آتشفشانی ، نفوذ ماگما به درون لایه های چین خورده نقش ایفا کرده اند. به همین علت منطقه کوهستانی شمالی ایران طیف متنوعیاز منابع گردشگری کوهستانی را در اختیار دیدارکنندگان خود می گذارد.
این منطقه خود به سه ناحیه کوهستانی کوچک تر تقسیم میشود:
ناحیه کوهستانی شمال خراسان
ناحیه کوهستانی آذربایجان
ناحیه کوهستانی البرز
در قسمت بعدی من به ترتیب این سه ناحیه و منابع گردشگریشان را برایتان شرح میدهم.ولی قبل از آن میخواهم مژده پیزهایی که در این کوه ها میبینید را به شما بدهم.
جاذه های گردشگری کوهستان های ایران
خوب است بدانید شما در کوهستان با غارهایی تاریک و دره های عمیق رو به رو میشوید. به قله های کیلومتری صعود می کنید و حتی قلعه های قدیمی ساخته شده توسط گذشتگانمون ،در صعب العبور ترین مکان ها را خواهید دید.چشمه های آب گرم شما را به وجد می آورد ، سنگ نوشته ها و نقاشی ها شما را شگفت زده خواهد کرد و پدیده های آتشفشانی چیزهایی را به شما نشان خواهد داد که تا به حال ندیده اید.اگر قصد رفتن به کوهستان های ایران را دارید ، خود را برای تماشای فسیل ها و سنگواره ها ، تماشای دژهای مرموز و تماشای جهان از بلندترین نقطه ها، آماده کنید.برای این کار شما باید ابتدا بدانید که به دنبال چه کوهستانی با چه نوع آب و هوا و منظره ای هستید و با ویژگی های جایی که میخواهید از آن دیدن کنید خوب آشنا باشید.
پس من به شما پیشنهاد میکنم که قسمت بعدی را که معرفی تک به تک کوهستان های ایران است را از دست ندهید.
دیدگاه خود را ارسال کنید لغو نظر